Eén van de meest essentiële factoren voor succes na een (residentiële) behandeling voor verslaving is nazorg. Het echte werk begint pas wanneer je terug in je eigen omgeving bent en de juiste ondersteuning is hierbij belangrijk. Vele onderzoeken tonen immers aan dat hoe langer je ondersteund wordt, hoe groter de kans op een nuchter leven is.
Ons nazorgtraject richt zich op iedereen die een (al dan niet residentiële) behandeling achter de rug heeft voor een middelenverslaving (alcohol, drugs en medicatie) en/of een gedragsverslaving (zoals gokken, gamen, seks, relaties, werken,…) en nog verder versterkt wil worden in herstel.
Tijdens het nazorgtraject wordt een individueel behandelplan op maat gemaakt, waarbij een combinatie van individuele en groepssessies, alsook ondersteuning van familie mogelijk is. We maken gebruik van verschillende methodieken en therapiestromingen: cognitieve gedragstherapie, ACT, systeemtherapie, innerlijk kindwerk, voice dialogue, lichaamsgericht werk, hartcoherentie,… Daarnaast wordt het 12-stappen Minnesota model als hulpmiddel gebruikt doorheen de behandeling. Ons team bestaat uit ervaringsdeskundigen en een klinisch psycholoog, die elk vanuit hun expertise de nodige ondersteuning bieden.
Tijdens ons nazorgprogramma reiken we jou de tools aan om sterker in herstel te staan en een clean en gelukkig leven uit te bouwen. We gaan (verder) aan de slag met de onderliggende patronen van jouw verslaving en/of gedrag, gaan op zoek naar jouw triggers en versterken jou in het leren omgaan met moeilijke situaties of gevoelens.
Daarnaast gaan we ook kijken hoe we herstel in alle belangrijke facetten van jouw leven kunnen inbouwen, waarbij de nadruk ligt op het uitbouwen van een waardevol en gelukkig leven.
Hierbij werken we rond vijf pijlers:
- Sociale en familiale relaties (bvb herstel van relaties met familie en vrienden, gezond netwerk uitbouwen,…)
- Algemene gezondheid (fysiek en mentaal)
- Ondersteuning bij praktische problemen (bvb woonst, administratie,…)
- Vrije tijd
- Zingeving (bvb opleiding, werk,…)